Behandelmethoden 

Binnen onze praktijk streven wij naar het aanbieden van een zo breed mogelijk assortiment aan behandelvormen. Welke behandelwijze wij bij uw paard zullen toepassen, is afhankelijk van de aard van het probleem. U zult zien dat er vaak een combinatie gemaakt wordt, maar ook dat de ene methode vaker zal worden toegepast dan de andere.

Bekijk foto’s en video’s van de verschillende behandelmethoden via onze App op uw smartphone.
apple-app-store-small   googleplay_small

 

 

Bewegingstherapie 

IMG_8550Dit is de hoofdvorm van de hedendaagse fysiotherapie. Een fysiotherapeut is niet voor niets de specialist in beweging.

Wervolkolomproblematiek of klachten aan de ledematen kunnen ontstaan wanneer gewrichten niet goed bewegen. Deze gewrichtsstoornissen worden ook wel ‘mobiliteitsbeperkingen’ of ‘blokkades’ genoemd. Bewegingen verlopen niet soepel en worden als pijnlijk ervaren. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam.

Het doel van fysiotherapie en chiropraxie is het beter laten functioneren van de gewrichten om zo houding en bewegingen te verbeteren. Door met een speciale techniek de gewrichten te mobiliseren (fysiotherapie) of te manipuleren (chiropraxie/manuele therapie), kan de beweeglijkheid van de gewrichten worden vergroot. De stijfheid en pijnlijkheid worden verholpen. Omdat wij zowel fysiotherapeut als chiropractor zijn, passen wij beide technieken, afhankelijk van wat nodig is.

Lees meer over Mobilisatie

Wanneer wij een gewricht willen versoepelen, rekken we het gewrichtskapsel op. Dit doen we door het gewricht naar de uiterste stand te brengen. Deze rekkende positie proberen we enige tijd te handhaven en langzaam steeds iets verder uit te breiden. Het voordeel van deze techniek is dat de mate van toegepaste rek kan worden gevarieerd van mild tot fors, al naar gelang de noodzaak. Helaas kan het mobiliseren soms als onprettig worden ervaren. Wij besluiten in dat geval over te gaan tot een andere techniek: manipulatie.

 

Lees meer over Manipulatie

Bij een manipulatie hoort men soms een knappend of krakend geluid (zoals bij het beruchte ‘vingerknakken’). Hier komt de uitdrukking ‘kraken’ vandaan. Het knakkende geluid wordt veroorzaakt door een veranderingsproces van stikstof in de gewrichtsvloeistof die kortdurend onderhevig is aan een lagere druk (implosie). Ditzelfde gebeurt ook bij het openen van een champagnefles. Het knakken is dus een normaal fenomeen en niets om u zorgen over te maken. Hoewel veel mensen huiverig zijn voor het geluid, is uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat er geen schadelijke gevolgen zijn voor het behandelde gewricht.
Naast ‘kraken’ kan de manipulatie techniek kan ook beschreven worden als ‘correctie’, of  ‘high velocity thrust’ (hvt). Hierbij wordt wederom het gewricht naar de uiterste stand gebracht, echter in plaats van langzaam verder te rekken, wordt nu één hele snelle rekbeweging doorgezet. Deze manipulatie voeren wij over het algemeen met de hand uit. Er zijn echter specifieke gevallen waarin wij een klein rubber hamertje gebruiken (orthomanipulatie). Deze laatste techniek volgens methode Sickesz wordt ook bij behandeling van mensen toegepast binnen de orthomanuele geneeskunde en is volkomen veilig.
Uit onderzoek is gebleken dat manipulatie minstens zo effectief is als mobilisatie, in veel  gevallen zelfs duidelijk effectiever. Omdat de rekbeweging slechts van hele korte duur is, wordt manipulatie over het algemeen niet als pijnlijk ervaren. Humane patiënten ervaren de behandelmethode als een kortstondig vreemd gevoel. We kunnen er van uit gaan dat dit bij paarden ook het geval is. Zij laten manipulatie over het algemeen zeer goed toe, ook onverdoofd.

 

Massage 

Zoals eerder genoemd, kan het voorkomen dat de spieren van het paard verkrampt zijn geraakt. Verschillende manuele massagetechnieken kunnen worden toegepast om dit te verhelpen. Wanneer meer dieptewerking gewenst is, kunnen wij een speciaal massageapparaat gebruiken. Door middel van massage wordt de doorbloeding verbeterd, de spierspanning genormaliseerd en eventueel aanwezige zwelling verminderd. Daarnaast kunnen er speciale technieken worden toegepast om pijn te dempen en om verklevingen van bindweefsel of littekenweefsel af te breken. Een combinatie van bewegingstherapie en massage wordt vaak uitgevoerd om een maximaal versoepelend effect te verkrijgen.

 

Dry Needling 

IMG_1324Deze behandelvorm wordt ook toegepast in de humane fysiotherapie. Een aanpassing in de wetgeving zal het mogelijk maken, dat niet alleen dierenartsen, maar ook wij als gecertificeerde dierenfysiotherapeuten bevoegd zijn om Dry Needling toe te passen.

Bij deze therapie worden kleine acupunctuur-naalden ingebracht, in lokaal gespannen en pijnlijke plekken in de spier (ook wel bekend als triggerpoints). Doordat het naaldje de spier op deze plek aanprikt, wordt een plotselinge aanspanning (“twitch”) van de spier veroorzaakt, waarna extra ontspanning optreedt. Hoewel wij zeer enthousiast zijn over het directe effect, zijn wij enigszins terughoudend in de toepassing. Onze ervaring (ook bij toepassing op onszelf) is dat de behandelvorm soms onprettig kan zijn en daardoor niet voor ieder paard geschikt. Deze efficiente en dopingvrije methode wordt daarom door ons alleen toegepast wanneer de overige therapievormen onvoldoende aanslaan.

 

Fysische therapie 

Deze therapievormen, zoals thermotherapie en het toepassen van fysiotechnische apparatuur kunnen worden gebruikt als aanvulling op de bewegingstherapie en massage.

Wij hebben de volgende apparatuur tot onze beschikking:

 • Electrotherapie – draagbaar systeem
  Indicaties: pijndemping, spierprikkeling bij zenuwschade
  Wij behalen voor pijndemping meer effect met Medical Taping en door de dierenarts toegepaste Mesotherapie. In specifieke chronische gevallen kunnen wij echter elektrotherapie zoals TENS aanraden.
 • Laser
  Indicatie: doorbloedingsverbetering bij oppervlakkige weefselschade en slechte wondgenezing. Wordt vooral toegepast op de huid, oppervlakkige spieren, pezen en banden. Deze behandelvorm is in opmars.
 • Shockwave
  Deze vorm van fysische therapie, kan worden toegepast door samenwerkende dierenarts HJ (Erik) Bergman, maar uiteraard in overleg ook door uw eigen dierenarts.
  Indicatie: stimulatie van herstel bij weefselschade. Wordt vooral toegepast op pezen en banden.

 

Medical Taping 

Vetkin Tape HR (36)Deze behandelvorm wordt al jaren toegpast in de humane (top)sport en fysiotherapie en staat ook wel bekend als ‘Elastic taping’ of ‘Kinesio taping’. Binnen dit concept wordt een elastische tape op de huid aangebracht met als doelstelling om pijn te verminderen, de spierfunctie te verbeteren en de lymfedrainage te stimuleren (vermindering van zwelling).

Wij maken gebruik van een speciaal voor veterinaire toepassing ontwikkelde tape van het merk VetKin. Deze tape is uitvoerig door ons uitgetest op sportpaarden en zeer geschikt bevonden. Wij kunnen deze tape voor u toepassen als ondersteuning in de training, maar ook bij de behandeling van diverse blessures.

Er zijn verschillende kleuren beschikbaar. Zo kunt u kiezen voor een neutrale zwarte tape, maar de sportieve blauwe, oranje en rode tape hebben dezelfde werking. VetKin tape blijft goed zitten wanneer de paardenvacht kort en schoon is. Wij ontvetten de vacht met medicinale alcohol, alvorens we de tape opplakken. De toepassingsduur varieert van dagen tot weken.

 

Oefentherapie 

Bij revalidatie horen ook speciale oefeningen en hersteltraining. Het is van het grootste belang dat de door ons bereikte souplesse van spieren en gewrichten op de juiste manier wordt onderhouden en geoptimaliseerd. Het is noodzakelijk dat het paard verder aansterkt op het gebied van kracht, coördinatie en het uithoudingsvermogen. Zo kan de kans op een herhaling van de klachten beperkt worden. Dit is mogelijk door het paard gericht en met een zekere opbouw te trainen. De eigenaar krijgt vaak oefeningen mee om zo het effect van de behandeling zelf te kunnen ondersteunen.

Voorbeeldvideo’s van deze oefeningen zijn vanaf volgend jaar te bekijken via onze App op uw smartphone.

 

Ondersteunende middelen

Het gebruik van elastische kousen en braces wordt binnen de humane geneeskunde veelvuldig toegepast. Ongetwijfeld heeft u daar zelf ook wel eens gebruik van gemaakt. De toepassing bij paarden is nog relatief onbekend.

Brace


Wij zijn in het bezit van een zeer exclusieve handgemaakte ondersteunende brace, waarvan er wereldwijd slechts enkele in omloop zijn. Deze brace is oorspronkelijk ontwikkeld voor revalidatie binnen de Britse raceindustrie en uitgebreid getest op de universiteit van Liverpool. Ondanks de positieve testresultaten is massaproductie uitgebleven. Wij vermoeden dat de behoorlijk hoge aanschafprijs en de terughoudendheid binnen de conservatieve diergeneeskunde hier de oorzaken van zouden kunnen zijn. Desalniettemin hebben wij zeer positieve ervaringen met de ondersteunende functie van onze brace.

Wanneer het paard tijdens het lopen het been neerzet en gewicht op dit been neemt, ‘veert’ het kogelgewricht als het ware wat verder door. Bij deze beweging worden verschillende structuren in en rondom de kogel (kraakbeen, kapsel, pezen, banden) extra belast. Wanneer uw paard aan een van deze structuren geblesseerd is, kan de brace enigszins ontlasting bieden en beperkt u de risico’s wanneer u uw paard laat bewegen (bijvoorbeeld bij vervoer, stappen aan de hand of in de opbouwende training). Indien u vermoedt dat uw paard baat kan hebben bij het gebruik van onze brace, dan bieden wij de mogelijkheid om deze van ons te huren. Vraagt u uw dierenarts om contact met ons op te nemen voor overleg.

De brace is gemaakt van lichtgewicht carbon en wordt op eenvoudige wijze bevestigd. De mate van ondersteuning kan worden ingesteld en met speciale drukverdelende binnenbekleding kan de brace passend worden gemaakt. De brace is met name geschikt voor veulens, ponies en middelgrote paarden met ranke benen.

 

Elastische kousen

De meeste mensen kennen de elastische kous als een hulpmiddel voor bejaarden. Echter ook mensen met een staand- of zittend beroep maken steeds meer gebruik van speciale kousen. Wanneer iemand weinig beweegt kan zich namelijk vocht ophopen in de benen. Door de compressie van de kous wordt deze vochtophoping tegengegaan. Tegenwoordig bestaan er ook elastische kousen voor paarden. Wij zien deze kousen als een beter alternatief voor stalbandages en kunnen deze aanbevelen bij een blessure (wanneer de blessure tot zwelling leidt) of preventief (bijvoorbeeld bij stalbenen of lang reizen). De kousen zijn gemaakt van ademend materiaal en in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar. Het aanmeten van de kousen luistert nauw. Wij kunnen zowel het opmeten als het bestellen voor u verzorgen.